HIGH5 Nutrition > Tipy pro trénink > Odpočiňte si od tréninku: proč je pauza po sezóně důležitá pro lepší výkonnost

Odpočiňte si od tréninku: proč je pauza po sezóně důležitá pro lepší výkonnost


Patříte mezi sportovce s železnou vůlí, kteří tvrdě trénují celý rok bez přestávky? Naučit se, kdy a na jak dlouho si dát pauzu, je důležité, aby nedošlo k negativnímu vlivu na výkonnost.

Pokud systematicky trénujete 3-4 měsíce ročně nebo déle, jedná se o nutnost, která by rozhodně neměla chybět ve vašem tréninkovém seznamu.

Ještě než se pustíte do tvrdé zimní přípravy, abyste neztratili letní formu, zkuste zařadit přestávku. Pokud ji provedete správně, osvěží vaše tělo i mysl, a vy se poté vrátíte k tréninku s větším nasazením.

Hledáte-li během zimních měsíců obtížně motivaci k tréninku, mohlo by vám pomoci právě zařazení tréninkové přestávky, místo, abyste uvázli v koloběhu nekvalitních tréninků bez cíle a špatných návyků.

Čas bez náročných tréninků je dobrou příležitostí ke zhodnocení sezóny, identifikaci silných stránek a slabin a vytvoření kvalitního plánu pro následující rok.

Sportovci většinou zařazují 3-4týdenní přestávku na konci sezóny v říjnu a následně začnou s tréninkem na další sezónu v listopadu, ale neexistuje žádný univerzální recept.

Zeptali jsme se špičkových sportovců z anglického týmu HIGH5, kteří umí tvrdě trénovat i kvalitně regenerovat, jak odpočívat a dobít baterie po náročné závodní sezóně.

Gemma Steel – britská běžkyně na dlouhé vzdálenosti a mistryně Evropy v přespolním běhu

Se zimní sezónou přespolních běhů za rohem nemá Gemma Steel prostor na typickou mimosezónní přestávku a má jen málo času na odpočinek a nabrání fyzických a psychických sil pro své nové cíle. Po letošním závodu Great North Run odjela se svými sponzory, New Balance, na víkend do hor ve Walesu, kde se věnovala outdoorovým aktivitám jako slaňování a trekking.

„Bylo skvělé na chvíli se odreagovat,“ vysvětluje.

„Je důležité vyvarovat se psychickému i fyzickému vyhoření. Odpočinek je důležitou odměnou za všechny tvrdé tréninky a umožňuje mi začít se soustředit na nadcházející sezónu. Jsme přece pouze lidi.“

„Myslím, že bychom se měli věnovat různým aktivitám, jinak hrozí, že zůstaneme uzavřeni ve své malé bublině tvořené tréninky a regenerací. To z nás sice dělá sportovce, jakými jsme, ale nesmíme zapomínat ani na zábavu. Hodně mi pomohlo setkat se s ostatními sportovci a zjistit, že i přes oddanost našemu sportu se dokážeme také dobře bavit.“

Vicky Holland – britská olympijská triatlonistka

I přes zranění, které Vicky Holland prodělala v letošním roce, říká, že přestávka od tréninku je velmi důležitá pro obnovení sil a pomáhá předcházet nemocem a zranění. Její tréninková pauza obvykle trvá tři až čtyři týdny (někdy více), během kterých odpočívá po náročné závodní sezóně, a k tréninku se vrací, až když se cítí úplně připravená.

Vicky omezuje fyzické aktivity a úplně se vyhýbá systematickému tréninku, aby se její tělo i mysl co nejlépe zregenerovaly. Tento čas využívá k návštěvám přátel a rodiny, jede na dovolenou, účastní se akci se sponzory nebo přednášek na školách. Pokud potřebuje nějakou fyzickou aktivitu, hraje tenis, chodí na procházky a dokonce se pokouší zkrotit vlny surfováním.

„Je skvělé si každý rok takhle odpočinout od triatlonu, protože když pak začnu znovu trénovat, jsem nadšená a pracuji ještě tvrději.“

„Je zvláštní během dvou týdnů přejít z nejlepší formy, ve které jsem obvykle ke konci sezóny, do té nejhorší, ale je to součást procesu, který mi pomáhá kompletně vypnout a dobít energii. Po prvním týdnu se obvykle změní moje chuť k jídlu a toto je jediné období v roce, kdy nemyslím na jídlo,“ říká.

Vicky si během tréninkové přestávky také sedne se svým trenérem a vyhodnotí uplynulou sezónu. Na konci tohoto období většinou absolvuje 1-2 lehčí tréninky týdně, než začne postupně navyšovat tréninkový objem.

„Mou jedinou tréninkovou povinností je v tomto období vytvoření plánu pro následující sezónu. Ten zahrnuje všechny závody, ke kterým bude příprava směřovat, a oblasti, které budu chtít během tréninku zlepšit. Trenér poté sepíše tréninkový plán pro celý rok, který následně plníme v rámci čtyřtýdenních bloků a v případě potřeby jednotlivé bloky upravujeme.“

Kenta Gallagher – závodník Světového poháru ve sjezdu na horských kolech – člen týmu Polygon UR

Po sérii dobrých výsledků na světových profesionálních závodech v XC a cyklokrosu se Kenta rozhodl následovat své srdce a v roce 2015 začal závodit ve sjezdu na horských kolech. Po dlouhé a náročné sezóně plné tréninků, cestování a závodů konaných každý víkend se cítí psychicky i fyzicky vyčerpaný.

Po sezóně si dopřává 2-3 týdny na odpočinek, ale zdůrazňuje, že je důležité, abyste se necítili tak, že ztrácíte veškerou kondici, kterou jste vybudovali během sezóny. Místo toho rád omezuje systematický trénink a dává přednost zábavným aktivitám.

„Rád si zajedu na pár výletů na hardtailu. Bavím se s rodinou a přáteli, na které nemám během sezóny čas, protože hodně trénuji a každý víkend závodím,“ vysvětluje.

„Během tohoto času také vyhodnocuji, jaké byly v průběhu sezóny mé silné stránky a na čem musím před následující sezónou zapracovat. Tento rok jsem byl zraněný a tak se přes zimu musím zaměřit na znovuzískání fyzické kondice. Vyhodnotím, co na mě funguje a co ne a vytvořím si plán, abych se nevydával do neznáma. Mám tak nastavený režim, který jednoduše dodržuji. Nemám tendenci příliš řešit stravu – rád si dám pár piv, a pokud se cítím dobře, je vše v pořádku.“

„Klíčové je začínat novou sezónu svěží a s jasně nastaveným plánem. Zajistěte si dostatečnou podporu a všem sdělte vaše plány. Pár týdnů před návratem k tréninku absolvuji pár lehčích jízd, aby přechod k tréninku nebyl zbytečně velký šok. Poslední věc, kterou chcete je, abyste se po pauze cítili unavení, proto je důležité vracet se k tréninku postupně.“

Abyste z přestávky mezi sezónami vytěžili maximum, je důležité být stále dobře hydratováni a dostatečně regenerovat i v případě, že trénink úplně vyřadíte nebo sportujete pouze pro zábavu. HIGH5 používá vysoce kvalitní syrovátkový izolát, který podporuje regeneraci po tvrdém tréninku. Prohlédněte si celou naši řadu lahodné sportovní výživy, která vám pomůže lépe a rychleji regenerovat a prozkoumejte všechny výhody na: high5nutrition.cz/kategorie-produktu/regenerace/