HIGH5 Nutrition > Nezařazené > Sacharidová superkompenzace jako účinná podpora při běhu na lyžích

Sacharidová superkompenzace jako účinná podpora při běhu na lyžích

Výživa pro rekreační běh na lyžích se nejvíce týká zachování dostatečné energie pro optimální výkon s minimalizací únavy. V tomto článku shrneme naše nejlepší tipy, které vám pomohou efektivně doplňovat energii, elektrolyty a tekutiny.


PROČ POTŘEBUJEME SACHARIDY?

Sacharidy jsou spolu s tuky palivem a energií pro aerobní výkon. K vyčerpání zásob sacharidů, respektive glykogenu, může dojít po dlouhých trénincích, ale může se to stát i po krátkých bězích, trvajících několik dní po sobě. Když vyčerpáte glykogen, bude se vám zdát, že nemáte žádnou energii a vaše nohy budou jako z olova. Snadno pak může dojít k přetrénování a následně ke ztrátě koncentrace, vypuknutí nemocí (například nachlazení), snížené schopnosti svalů chránit klouby, bude se vám špatně spát a vaše výkonnost se bude snižovat, přestože budete trénovat velmi tvrdě. Výjimkou je pouze případ, kdy chcete spalovat tuky a ke snížení přísunu sacharidů dochází záměrně (viz. níže endomorf).


ELEKTROLYTY A TEKUTINY

Pokud chcete při tréninku dosáhnout optimálních výsledků, správná hydratace je naprostou nutností, a to i pro následnou regeneraci. Elektrolyty jako je sodík, draslík a hořčík se ztrácí z těla prostřednictvím potu, a tak je třeba je doplnit.


PŘED BĚHEM NA LYŽÍCH

Pokud si chcete výkon užít naplno, popř. pokud za sebou máte těžký den v práci nebo doma, doporučujeme zařadit před výkonem následující produkty. Nejdříve je však nutné zjistit, jaký jste somatotyp a jaký je Váš cíl.

Jaký jste somatotyp?

Somatotyp je typ postavy dle metabolizmu. Fyzická aktivita a použití vhodných doplňků stravy budou jistě ovlivněny genetickou stavbou těla. Nejjednodušší způsob kategorizace tělesných typů je – hubený, tlustý nebo svalnatý. Toto určení se nazývá somatotyp. Existují tři somatotypy: ektomorfní (hubený – sklon “hubnout”), endomorfní (tlustý – sklon “tloustnout”), nebo mezomorfní (svalnatý – “mezi”). Nejlépe si je představíme jako tvary, kde ektomorf je pravoúhlý obdélník, endomorf kruh a mezomorf obrácený trojúhelník.

Doporučení ektomorf (hubený – sklon “hubnout”):  Pro optimální hydrataci a dostatek energie, dávkujte před výkonem EnergySource, který vám poskytne sacharidy i elektrolyty (začněte popíjet cca 60-90 minut před zahájením výkonu). V případě potřeby stimulace  dávkujte EnergySource X´treme, který navíc obsahuje kofein. Pokud máte navíc za sebou těžký den v práci nebo doma, kofein vás nakopne k tomu, abyste vyrazili na běžky, i když se vám úplně nechce. V případě potřeby můžete zkonzumovat jednu tyčinku Energy bar, nebo Sports bar.

Doporučení endomorf (tlustý – sklon “tloustnout”):  Pro optimální hydrataci, dávkujte před výkonem Zero, který Vám poskytne důležité elektrolyty (začněte popíjet cca 60-90 minut před výkonem). V případě potřeby stimulace, případně potřeby podpory spalování tuku dávkujte Zero X´Treme který navíc obsahuje kofein. Pokud máte navíc za sebou těžký den v práci nebo doma, kofein vás nakopne k tomu, abyste vyrazili na běžky, i když se vám úplně nechce. V případě potřeby můžete zkonzumovat jednu tyčinku Protein snack

Doporučení mezomorf (svalnatý – “mezi”): Mezomorf se pohybuje někde mezi výše uvedenými kategoriemi, takže lze pro tuto kategorii použít obě výše uvedené verze.


PŘI BĚHU NA LYŽÍCH

Doporučení ektomorf (hubený – sklon “hubnout”):  Pro zajištění optimální hydratace, iontové rovnováhy a dostatek energie,  popíjejte během výkonu EnergySource.V případě únavy, nebo potřeby maximální podpory výkonu dávkujte během výkonu IsogelIsogel Plus , nebo Energygel (cca od 40 minuty výkonu).

Doporučení endomorf (tlustý – sklon “tloustnout”):  Pro zajištění optimální hydratace a iontové rovnováhy,  popíjejte během výkonu produkt Zero.  Jednoduše rozpusťte 1 tabletu  v 750 ml vody. V případě vyšší ztráty tekutin, zvyšte dávku na 2 tablety v 750 ml vody . V případě únavy, nebo potřeby maximální podpory výkonu dávkujte během výkonu IsogelIsogel Plus. nebo Energygel (cca od 40 minuty výkonu).

Doporučení mezomorf (svalnatý – “mezi”): Mezomorf se pohybuje někde mezi výše uvedenými kategoriemi, takže lze pro tuto kategorii použít opět všechny tři výše uvedené možnosti, dle vlastního uvážení.


PO BĚHÁNÍ NA LYŽÍCH

V případě potřeby optimální regenerace uplatněte následující postup. Tělo po cvičení rychle zregeneruje, zhruba během dvou hodin, ale jen pokud mu poskytnete dostatek kvalitních živin. Snažte se vypít nápoj Protein Recovery do dvaceti minut od konce běhu. Další alternativou je použití tyčinek 4:1 Bar, nebo Protein Snack.