HIGH5 Nutrition > Výzkum > Testováno profesionály

Testováno profesionály

Často se můžeme dočíst, že užívání sportovních nápojů zvyšuje vytrvalost, především při velmi dlouhých závodech. Lze však stejná doporučení aplikovat jak na amatérské triatlonisty, běžce nebo cyklisty, tak i na pokročilé a profesionální závodníky?

Jak na příklad doplňují tekutiny a energetické zdroje špičkoví profesionálové během závodů jako je Ironman Triathlon? A ještě důležitější otázkou je, jestli je možné posunout své limity a dosáhnout výkonnosti světové úrovně?

Triatlonisté testují HIGH5

To jsou některé z otázek, které jsme se rozhodli prověřit. Společnost High5 proto pozvala několik profesionálních triatlonistů, aby se zapojili do jednoduchého testování sportovního nápoje s fruktózou 2:1 (maltodextrin a fruktóza v poměru 2:1 – 2 díly maltodextrinu (řetězce glukózy) ku 1 dílu fruktózy).

Studie byla realizována na University of Hertfordshire ve speciální laboratoři pro testování výkonu pod odborným dohledem Dr. Justina Robertse a jeho týmu kvalifikovaných fyziologů. Sportovci si do laboratoře přinesli svá závodní kola, aby se postavili neobvyklému a náročnému úkolu – jet ve stejném tempu a nasazení jako na závodu Ironman, zatímco budou konzumovat koncentrované nápoje, které jim poskytnou o 25 % více energie ze sacharidů než při jejich obvyklém příjmu.

Průběh testu

Jakmile bylo závodní kolo připojeno k platformě Computrainer, která vyhodnocuje rychlost, výkon a kadenci, sportovec provedl klidové měření spotřeby kyslíku. Toto měření probíhá tak, že sportovec dýchá do takzvaného Douglasova vaku, z něhož fyziologové následně odvodí hodnoty kyslíku a oxidu uhličitého. Poté se sportovci propracovali k předpokládanému závodnímu tempu odpovídajícímu jejich předchozím výkonům. Toto tempo následně udržovali po dobu 3 hodin, během kterých byla každých 30 minut měřena spotřeba kyslíku, odebírány vzorky krve a vyplňovány dotazníky. Následně měli sportovci krátký čas na odpočinek a stejně jako při skutečném závodu se vydali na vyčerpávající dvouhodinový běh, při kterém byla rychlost běžeckého pásu nastavena na 15 – 16 km/h. Při běhu byla měření prováděna každých 20 minut.

Zvýšený příjem sacharidů

Během obou částí testování bylo sportovcům každou hodinu poskytnuto 1,2 l tekutin obsahujících 120 g Energy Source Plus (10% nebo 2g.min-1), které konzumovali podle svých běžných zvyklostí. V případě potřeby byla k dispozici voda navíc. Vzhledem k tomu, že se vedou debaty o „horní hranici“ pro příjem glukózy, bylo zajímavé sledovat, že se sportovci velmi dobře vyrovnali s jejím vyšším množstvím, přestože nebyli zvyklí konzumovat jí 90 g za hodinu.

Fyziologové také zkoumali, jaké množství z nápoje bylo zužitkováno (nebo oxidováno) – tento jev je známý jako oxidace exogenních sacharidů. Zjednodušeně řečeno, pokud se užívá více nápoje, zvyšuje se také rychlost exogenní oxidace. Zajímavé je, že zatímco většina lidí by měla ze sportovních nápojů získávat 1,2 – 1,4 g sacharidů za minutu, elitní sportovci v rámci testování byli schopni užívat až 2 g za minutu – díky tomu generují vyšší výkon po delší dobu. Když byly tyto poznatky později uvedeny do praxe, podařilo se na Karnten Ironman v Rakousku jednomu ze závodníků, Marino Vanhoenackerovi, překonat světový rekord v Ironmanovi úžasným výkonem 7 hodin 45 minut a 58 sekund.

To nám ukazuje, že správná výživa během závodu může přinášet své ovoce. Produkt použitý při této studii je unikátní kombinací maltodextrinu a fruktózy doplněnou o kofein pro optimální absorpci. Kombinace různých druhů sacharidů se ukázala jako přínosná, protože je tak nápoj sportovci lépe vstřebáván a využíván.

Stáhnout shrnutí studie – Studie 1 – Lepší výkon díky sacharidům

O Dr. Justinu Robertsovi

Dr. Justin Roberts je přednášejícím a výzkumníkem na University of Hertfordshire a specializuje se na sportovní výživu.

Je akreditovaným sportovním fyziologem (BASES) a nutričním terapeutem (MBANT, NTC, CNHC). Během svého působení v British Olympic Medical Centre získal doktor Roberts mnoho cenných zkušeností při práci s elitními sportovci a v současné době je uznáván pro svou vědeckou činnost i praktickou aplikaci výživových plánů pro vytrvalostní sportovce, včetně těch, kteří se soustředí na extrémně vytrvalostní nebo expediční akce.

Dr. Roberts působil jako konzultant pro nejrůznější sportovce a sportovní týmy. Mimo jiné byl výživovým poradcem anglické fotbalové reprezentace a fotbalového klubu Manchester City.

Absolvoval několik Ironman triatlonů a účastní se i dalších extrémních výzev. Nedávno dokázal dokončit „Toughest Footrace on Earth – the Marathon des Sables“, 150 mil dlouhý závod, který vede přes rozžhavenou saharskou poušť.

O University of Hertfordshire

University of Hertfordshire je jednou z nejrychleji se rozvíjejících univerzit ve Velké Británii a ve svém oboru nemá konkurenci. Zaměřuje se především na kreativní výuku a výzkum, proto není divu, že s touto univerzitou spolupracuje mnoho firem, které tak získávají přidanou hodnotu ke svým podnikatelským projektům. Spolupráce s firmou High 5 Ltd v oblasti testování výkonu a sportovní výživy je jen jedním z příkladů, kdy byl aplikovaný výzkum použit k vývoji nových doplňků sportovní výživy, které mění způsob, jakým sportovci trénují a soutěží.